Nieuws

Nieuw jaar, nieuwe regels in vastgoedland

18 December 2023

Net zoals vorig jaar mag men zich in 2024 verwachten aan een resem nieuwe regels in vastgoedland. Niet alleen voor wie (ver)koopt, bouwt of renoveert, maar ook voor de vastgoedprofessional staat er een en ander te veranderen. Een overzicht van de belangrijkste nieuwigheden. Nieuwe regels in 2024

Lees meer

Fiscus alert voor fiscaal misbruik binnen het Vlaams verkooprecht

02 November 2023

De Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) kan zich beroepen op fiscaal misbruik om de toepassing van verlaagde tarieven in het Vlaams verkooprecht te verwerpen, zelfs als formeel aan de voorwaarden is voldaan. De antimisbruikbepaling in de Vlaamse Codex Fiscaliteit is ruim.

Lees meer

Nieuwbouwwoning wordt fors duurder in 2023

22 December 2022

Nieuwbouwwoning wordt fors duurder in 2023. Welke materialen stijgen het meest in prijs? De groei van de bouwsector loopt op zijn eind, nu verschillende broodnodige materialen pakken duurder zullen worden. De prijs van cement steeg tot nu toe al met 35 procent, volgens bouwfederatie Embuild. Wat betekent dat voor de offerte van jouw nieuwbouwwoning

Lees meer

Verplicht asbestattest bij verkopen vanaf 23/11/2022

09 November 2022

Vanaf 23 november 2022 is het asbestattest verplicht bij de verkoop van uw huis/gebouw

Lees meer

Woonleningen fors duurder: rente stijgt boven 2 procent

23 Maart 2022

Als je een woninglening aangaat, betaal je daar vandaag fors meer rente op. Dat blijkt uit de barometer van Immotheker-Finotheker, die de tarieven van verschillende Belgische banken vergelijkt. De gemiddelde rente voor een woonlening op 25 jaar bedraagt terug meer dan 2 procent.

Lees meer

Groen licht om btw-verlaging voor sloop en heropbouw te verlengen

14 December 2021

De btw-verlaging voor sloop en heropbouw van 21% naar 6% zal worden verlengd. Ons land heeft daarvoor groen licht gekregen van Europa. De tijdelijke maatregel diende als relancemaatregel om energieverslindende woningen te vervangen en zou normaal eind 2022 aflopen.

Lees meer

Vanaf 2023 renovatieverplichting voor residentiƫle gebouwen met slechtste EPC-scores

10 November 2021

Vanaf 1 januari 2022 is er een renovatieverplichting voor niet-residentiƫle gebouwen of eenheden op komst, waarbij deze binnen de vijf jaar na het verlijden van de authentieke akte voor verkoop, erfpacht of opstalrecht aan enkele minimale energetische maatregelen voldoen.

Lees meer

Vraag naar bouwgronden is sterk gestegen en prijzen zijn gevolgd

05 November 2021

Opvallende trend op de vastgoedmarkt: afgelopen zomer werden beduidend meer bouwgronden verkocht in vergelijking met voor corona. Het aantal transacties steeg met 30,5 procent. De prijzen zelf zitten ook in de lift. Die namen in Vlaanderen in vijf jaar tijd toe met 18,4 procent.

Lees meer

Hervorming registratierechten: wat je zeker moet weten!

28 September 2021

De aankondiging gisteren, dat er gesleuteld wordt aan de tarieven voor het verkooprecht (de registratierechten), heeft een onmiddellijke impact op de vastgoedmarkt!

Lees meer

Registratierechten bij aankoop huis of appartement dalen van 6 naar 3 procent

27 September 2021

Wie in Vlaanderen een appartement of huis aankoopt om zelf in te gaan wonen, zal binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen. De maatregel zou in werking treden op 1 januari 2022.

Lees meer

Jouw woning ook verkopen of verhuren? Contacteer ons