Nieuwbouwwoning wordt fors duurder in 2023 naar nieuws overzicht

22 December 2022

 

Een nieuwbouwwoning wordt fors duurder in 2023. Welke materialen stijgen het meest in prijs?
De groei van de bouwsector loopt op zijn eind, nu verschillende broodnodige materialen pakken duurder zullen worden. De prijs van cement steeg tot nu toe al met 35 procent, volgens bouwfederatie Embuild. Wat betekent dat voor de offerte van jouw nieuwbouwwoning

De bouw kende dit jaar een groei van 1,5 procent, maar daaraan komt nu wellicht een einde, zo blijkt uit een studie van bouwfederatie Embuild. Dat verwacht dat de bouw van gezinswoningen zich tot en met 2024 op het huidige niveau zal stabiliseren. “Door Oekraïne en de energieprijzen die door het dak gaan, heerst er een zeker pessimisme.”
 
2022 was een allesbehalve evident jaar, met de oorlog en de ongemeen scherpe energiecrisis die eveneens een impact hadden op de bouw, vooral dan via de prijzen van bouwmaterialen, zo haalt Embuild aan. Die gingen dit jaar met gemiddeld 10% omhoog, bovenop eerdere prijsstijgingen in zowel 2020 als 2021. Vooral beton werd volgens de sectorfederatie fors duurder: voor de bestanddelen zand en grind kwam er in een jaar tijd 24% bij, cementproducten werden 35% duurder. Glas is nog zo’n prijsuitschieter die in 2022 gemiddeld liefst 21% duurder werd.
 
Voor komend jaar worden nog meer prijsstijgingen verwacht, maar ook dalingen. “Zeker de energie-intensieve bouwmaterialen waarvoor bij de productie bijvoorbeeld veel gas nodig is - denk aan snelbouw- en gevelstenen die worden gebakken - zullen verder in prijs stijgen”, zegt Jean-Pierre Liebaert, hoofd van de studiedienst van Embuild. De productie van cement is nog zo’n zeer energie-intensieve activiteit. “Materialen die gelinkt zijn aan de grondstofprijzen daarentegen, zullen door de wereldwijde economische vertraging in prijs stabiliseren, of licht dalen.”

Voor ‘non-ferrometaal’ als koper, aluminium en zink ging er dit jaar al gemiddeld 12% af. Hout werd, eveneens na een eerdere erg sterke prijsstijging, het aflopende jaar zelfs 17,5% goedkoper. Isolatiematerialen PIR en PUR bleven na een grote sprong in 2021 dit jaar op hetzelfde prijsniveau.

“Wat dit uiteindelijk voor een hele nieuwbouw zal betekenen? Wellicht zal de offerte nog verder oplopen”, aldus Liebaert. “Vergeet niet dat de loonkosten ook in de bouw stijgen, net zoals in andere sectoren.” Al wordt de globale prijsstijging volgens de expert niet zo uitgesproken als dit aflopende jaar. “De gemiddelde impact op de bouwkosten zal waarschijnlijk het ritme van de inflatie volgen.”

Meer renovaties
Naast de oplopende bouwkosten doen natuurlijk ook de stijgende hypotheekrentes de woningbouw momenteel geen goed. Waar er de komende twee jaar niet meer nieuwe gezinswoningen zullen worden gebouwd dan de zowat 30.000 gebouwen (huizen + appartementsgebouwen) die dit jaar werden vergund, zal de renovatie van bestaande woningen de komende twee jaar wel nog verder groeien. Embuild verwacht dat 10% meer woningen worden gerenoveerd. Dit wel deels met dank aan de energiecrisis.
De sector verwijst naar de energiebesparende ingrepen die, ingegeven door de torenhoge energieprijzen, aan bestaande woningen zullen gebeuren. Onder meer ook het Europees relanceplan - dat de renovatie van energieverslindende woningen subsidieert - zal voor een stimulans zorgen. Maar er dienen eveneens nog vele (vooral Waalse) huizen hersteld die bij de overstromingen in de zomer van 2021 werden verwoest. Eens al deze plannen in 2025 uitgewerkt zijn, verwacht de sector een negatieve impact op de renovatieactiviteit.


Rake klappen voor kantoren en andere gebouwen
De sector ziet de komende twee jaar ook 10% meer infrastructuurwerken door de overheid. Rake klappen volgen er dan weer voor de bouw van gebouwen en kantoren. Die bouwtak kreeg door de coronacrisis in 2020 een tik van 15% en kende in 2022 slechts een beperkt herstel. Voor dit en de komende twee jaar zou dit segment volgens Embuild een daling kennen van maar liefst 20%, deels te verklaren door de overcapaciteit die ontstond in de jaren voordien.
“Toch blijven bouwen en renoveren nog steeds erg de moeite. Investeren in vastgoed blijft de beste investering én de beste vorm van pensioensparen”, weet Niko Demeester, CEO van Embuild. “Bovendien is de hypothecaire rente nog steeds laag en zorgen nieuwbouw en verbouwingen voor energiezuinige woningen en gebouwen met een gevoelig lagere energiefactuur tot gevolg.”
Het bestaande pessimisme mag dan wel niet verder groeien, stelt Demeester. “Want het zou een negatieve invloed kunnen hebben op de bouw.”

 

Bron: HLN 22 december 2022

Delen op

Jouw woning ook verkopen of verhuren? Contacteer ons