Woonleningen fors duurder: rente stijgt boven 2 procent naar nieuws overzicht

23 Maart 2022

Als je een woninglening aangaat, betaal je daar vandaag fors meer rente op. Dat blijkt uit de barometer van Immotheker-Finotheker, die de tarieven van verschillende Belgische banken vergelijkt. De gemiddelde rente voor een woonlening op 25 jaar bedraagt terug meer dan 2 procent, het hoogste niveau in drie jaar.

Tijdens de coronapandemie was het relatief goedkoop om een woonlening aan te gaan. Vorig jaar betaalde je voor een vaste rentevoet op 25 jaar zo’n 1,5 procent interest. Vandaag bedraagt dat tarief 2,02 procent.
 
Een vergelijking: Als je vandaag 200.000 euro leent voor een periode van 20 jaar, betaal je nu gemiddeld zo’n 1.005 euro per maand af. Bij een rentevoet van 1,4 procent was dat 955 euro. Dat is zo’n 50 euro minder. Over de hele looptijd gaat het om een verschil van zo’n 12.000 euro aan intrestbetalingen.
Oorzaak van deze verschuiving is de hoge inflatie. “Die werd veroorzaakt door de alsmaar stijgende prijzen van producten en energie”, zegt John Romain van Immotheker-Finotheker. “De hoge inflatie zorgt er op zijn beurt weer voor dat de langetermijnrentes op staatsobligaties stijgen. Vandaar de hoge rente op woonleningen.”
 
Romain beveelt consumenten daarom aan om voor een variabele rente te kiezen. “De kortetermijnrentes zijn helemaal nog niet zo sterk gestegen. Al bestaat er dan wel het risico dat je in de toekomst maandelijks meer moet afbetalen. De looptijd van je lening verlengen zou dan wel een oplossing kunnen zijn. Het belangrijkste is dat je het voldoende afstemt op je persoonlijk financieel plan.”
 

Bron: HLN 23/03/2022

Delen op

Jouw woning ook verkopen of verhuren? Contacteer ons