Recorddrukte op de vastgoedmarkt naar nieuws overzicht

24 April 2019

 

Nog nooit werden er in ons land zoveel vastgoedtransacties afgesloten als in het eerste kwartaal van 2019. Er waren acht procent meer transacties dan in het eerste kwartaal van 2018. Ondanks de recorddrukte bleven de prijzen relatief stabiel.


De cijfers komen uit de zopas gepubliceerde notarisbarometer. Volgens notaris Bart van Opstal zijn de lage rentetarieven een stimulerende factor die ertoe leiden dat veel mensen actief blijven op de vastgoedmarkt.

Het feit dat de prijzen vrij stabiel bleven in de ‘drukke markt’ toont dat vraag en aanbod redelijk in evenwicht zijn. De provincie Antwerpen spande de kroon met een toename van het aantal transacties met 10,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar tegenover het eerste kwartaal van 2018. Iets meer dan een vierde van alle Vlaamse transacties werden in de Antwerpse provincie afgesloten. Limburg kende de laagste groei, maar er was toch nog sprake van een toename met 4,9 procent.

Huizen waren goed voor 44 procent van de transacties, appartementen slechts voor 15 procent, gronden voor 30 procent. Maar hier zijn er grote verschillen tussen de provincies. Brussel is dan weer een geval apart: handel in appartementen is er goed voor de helft van de markt.

Geen oververhitting

Een woonhuis werd in het eerste kwartaal gemiddeld één procent duurder tegenover het jaargemiddelde van 2018 en kost nu gemiddeld 253.904 euro. In de periode 2014-2019 werd een huis 11,9 procent duurder, wat meer is dan de inflatie in die periode (7,3 procent). In Vlaanderen zat er nauwelijks evolutie in de prijs van huizen (plus 0,7 procent) en ook in Wallonië (plus 0,5 procent) bleven de prijzen hangen. In Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen waren er zelfs lichte prijsdalingen. Antwerpen (plus 1,5%) en Oost-Vlaanderen (+2,3%) scoorden beter.

Volgens Van Opstal toont de matige prijsstijging aan dat er geen sprake is van oververhitting van de markt.

De prijs van een appartement steeg gemiddeld met 0,8 procent. In Vlaanderen betaal je gemiddeld 226.641 euro. Het beeld inzake de prijsevolutie voor appartementen is omgekeerd aan dat van huizen. Appartementen werden overal iets duurder, met uitzondering van Antwerpen waar er een lichte prijsdaling was (-1 procent). West-Vlaanderen toonde een prijsstijging met 4,1 procent. Appartementen zijn het duurst in West-Vlaanderen en het goedkoopst in Limburg.
 

Bron: De Standaard 23/04/2019

 

Delen op

Jouw woning ook verkopen of verhuren? Contacteer ons