Registratierechten bij aankoop huis of appartement dalen van 6 naar 3 procent naar nieuws overzicht

27 September 2021

Wie in Vlaanderen een appartement of huis aankoopt om zelf in te gaan wonen, zal binnenkort nog maar 3 in plaats van 6 procent registratierechten op die aankoop moeten betalen. Dat is bevestigd aan de redacties van HLN en VTM Nieuws. Voor de aankoop van een tweede woning zouden de registratierechten dan stijgen van 10 naar 12 procent. De maatregel zou in werking treden op 1 januari 2022.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) zal de maatregel maandagnamiddag aankondigen in de Septemberverklaring van de Vlaamse regering. In die verklaring zitten de plannen van de Vlaamse regering voor het komende werkjaar en de krachtlijnen van de begroting voor volgend jaar. Eerder lekte al uit dat dienstencheques niet duurder worden, de jobkorting voor lage lonen dan toch wordt ingevoerd en dat de uitkeringen voor kinderbijslag in een trager tempo zullen stijgen.
 
De regering gaat ook verder sleutelen aan de registratierechten. Naast de daling van 6 naar 3 procent voor gezinswoningen en de stijging van 10 naar 12 procent voor tweede eigendommen, is er ook een verlaging voorzien voor wie opteert voor een ingrijpende energetische renovatie. Voor die renovaties was het tarief al verlaagd naar 5 procent. Het is een maatregel om de renovatie van oude woningen te stimuleren. Over de concrete invulling van deze maatregelen zal minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) straks in het parlement meer info verschaffen.
De maatregel zou betekenen dat wie in Vlaanderen een huis koopt van bijvoorbeeld 250.000 euro, nog maar 7.500 euro (3 procent) registratierechten betaalt in plaats van 15.000 euro (6 procent).
 
Als het om een tweede of derde eigendom gaat, betaal je voor een huis van 250.000 euro momenteel 25.000 euro of 10 procent registratierechten. Dat bedrag zou dus stijgen naar 12 procent of 30.000 euro.

 

Bron: HLN 27/09/2021

Delen op

Jouw woning ook verkopen of verhuren? Contacteer ons