Belfius verwacht nog slechts minieme daling vastgoedprijzen naar nieuws overzicht

07 Oktober 2020

 

De coronapandemie heeft de activiteit in de bouw- en vastgoedsector in ons land dit voorjaar sterk aangetast, maar van een negatief prijseffect is nog geen sprake. Voor dit jaar gaat Belfius uit van een daling van de vastgoedprijzen met gemiddeld 0,5 procent en voor volgend jaar verwacht ze een daling met 1 procent.

De economen van de bank tonen zich hiermee iets optimistischer dan enkele maanden geleden. In juni ging men nog uit van een prijsdaling met gemiddeld 2,5 à 3 procent.

In de eerste jaarhelft werden huizen in België zelfs opnieuw duurder, ondanks de coronacrisis. Bij de vorige recessie van 2009 viel het dieptepunt van de economische groei nog samen met een periode van dalende huizenprijzen. Nu lijkt het prijseffect langer op zich te laten wachten. Belfius gaat wel nog altijd uit van een daling van de vastgoedprijzen dit en volgend jaar, door een krimp van het gezinsinkomen.

Maar de prijsdaling zou dus wel erg beperkt zijn. “De prijscorrectie blijft beperkt door de lage rente, overheidsmaatregelen om de inkomensdaling op te vangen en blijvende interesse van vastgoedinvesteerders”, klinkt het. Als ook de gezinsinkomens weer zouden beginnen stijgen - mogelijk vanaf eind 2021 - verwacht Belfius opnieuw een groei van de vastgoedprijzen, “maar aan een lager tempo dan de afgelopen jaren”.

 

bron: HLN 7/10/2020

Delen op

Jouw woning ook verkopen of verhuren? Contacteer ons